petua menghafal lirik

 


Menghafal lirik sesebuah lagu mungkin sukar bagi sesetengah orang. Lebih-lebih lagi apabila lirik lagu yang ingin dinyanyikan tidak pernah didengari dan ada kalanya lenggok bahasa yang digunakan dalam sesebuah lagu itu sangat rumit. Namun di dalam Akademi Fantasia, ini bukan alasan pelajar untuk tidak ingat lirik lagu tugasan mereka.

Pepatah inggeris mengatakan "Repetition is the mother of all skills" atau dalam bahasa Melayunya, pengulangan adalah ibu kepada segala kemahiran. Teknik pengulangan ini sudah pasti berkesan untuk mereka mengingati lirik lagu masing-masing. Petua-petua lain adalah seperti menulis sendiri lirik yang ingin diingati, tumpukan perhatian, tidur dengan secukupnya dan banyak lagi.

Namun petua daripada Cikgu Ning ini sangat pelik dan lucu. 2 orang pelajar dikehendaki menyanyi sambil menyiram pokok bunga untuk mudah mengingati lirik! Di pagi yang hening, 2 orang pelajar Akademi Fantasia dikehendaki keluar ke laman hadapan Pusat Membeli Belah Aeon AU2 untuk menyiram pokok bunga yang ada di sana. Siapakah mereka? Jangan lupa saksikan Diari Akademi Fantasia 9, malam ini, 9 malam, eksklusif di Astro Ria.

Undi pelajar pilihan anda! Taip AFUNDI <jarak> <Nama Pelajar> dan hantar ke 32999. Undian pukal AFUNDI <3/5/10/20> <jarak> <Nama Pelajar> juga hantarkan ke 32999.

Inginkan bintang-bintang Akademi Fantasia 9 mengejutkan anda dari tidur? Dapatkan Panggilan Pagi istimewa daripada bintang-bintang Akademi Fantasia 9 setiap hari! Untuk melanggan Taip ON PP dan hantar ke 32323. Klik pada URL untuk menetapkan jam panggilan pagi anda. Anda akan mendapat Panggilan Pagi anda mengikut masa yang anda tetapkan. RM2.00 seminggu

Ketahui aktiviti terkini bintang-bintang Akademi Fantasia 9 dalam diari sekarang! Dengarkan celoteh mereka setiap hari melalui servis Tweetalk Akademi Fantasia 9! Taip ON TW [NAMA AFUNDI] dan hantar ke 32323 untuk daftar secara percuma. Contoh: ON TW AFIF. Pelajar Pilihan anda akan bercakap kepada anda melalui MMS setiap hari! RM0.50 setiap MMS, 1-3 Tweet setiap hari

Terbaru dari Akademi Fantasia! Dapatkan wap portal Akademi Fantasia di telefon bimbit anda dengan PERCUMA sekarang!

Taip AF dan hantar ke 32323

Applikasi Untuk pengguna iPhone, Android dan Blackberry, nantikan pengumuman dari kami untuk anda memuat turun aplikasi ini.

Dapatkan Majalah Aksi Akademi Fantasia! Terbit setiap Isnin. RM3.90 untuk semenanjung Malaysia dan RM4.90 untuk Sabah / Sarawak. Dapatkah naskah anda segera!
(diambil daripada website AF)